Aku dapat forward message dari friendster tentang perkara yang lelaki perlu tahu. Ala baca sekajap je sok dah lupa. Tapi tak adil bagi lelaki, dia perlu tahu kami juga. Aku terus mencari untuk perempuan. Heheh..

Lelaki perlu tahu yang perempuan:

  1. Sensitif : Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian.
  2. Cerewet : Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala.
  3. Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan, biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.
  4. Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui.
  5. Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuk ibu bapa, anak-anak dan suami. WANITA amat tabah.
  6. Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.
  7. Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesama kaum.
  8. Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai.
  9. Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus.
  10. Seks : SEKs bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan satu nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukanmenghanyutkann ya.

“Peranan LELAKI dalam kehidupan WANITA adalah sebagai pelindung dan bukan sebagai pemusnah. WANITA diciptakan oleh ALLAH swt dari tulang rusuk kiri dan untuk dipeluk dan dimanja, bukan untuk dikasari. Maka lelaki haruslah memahami HATI dan PERASAAN WANITA”

Perempuan juga perlu tahu yang lelaki:

  1. Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin).
  2. Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.
  3. Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.
  4. Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.
  5. Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita…
  6. Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.
  7. Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!
  8. Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.
  9. Bila lelaki cakap..”Emm. tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.
  10. Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
  11. Kebanyakan lelaki yang nampak ‘desperate’, datang dari sekolah all boys! (Macam aku kot)
  12. Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.
  13. Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini…
  14. Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.
  15. Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan ‘flirting’ dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa…yang lain hanya kawan..:)
  16. Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari…maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja….Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!
  17. Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.
  18. Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti…
  19. Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.
  20. Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.

Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

9 Comments »

Comment by SHAHKURA
2009-02-17 10:21:07
Internet Explorer 7.0 Windows XP

HAHAHAHAHAHAHA,AKU SETUJU DENGAN TIP DI ATAS…

 
Comment by mizaziema
2009-02-26 17:54:49
Mozilla Firefox 3.0.6 Windows XP

tips yg baik..cm de kena-mengena aje..tp nape tips bg lelaki lbh byk dr pompuan? huhuhu…

 
Comment by eija95
2009-03-31 08:51:03
Internet Explorer 7.0 Windows XP

ble aq mendengr pekataan ptuz. . msty aq akan rase sedih cgt. . dlm kehidupan aq,, mcm2 laky yg aq kn. . sume’y bek2 tp hbngan kteowg xjaoh maner. . tp xpe lar sume 2 takdir. .

 
Comment by add
2009-09-27 14:21:16
Internet Explorer 6.0 Windows XP

tips-tips tadi mmg bergunaa dan ada betul nya….
mcm mana pula klu bagi sesetengah golongan kurang upaya(OKU)
mereka pun ingin juga rasa mencintai dan di cintai…adakah pasangan dapat menerima di atas kekurangan tersebut

 
Comment by adawiah
2009-11-08 11:59:23
Internet Explorer 6.0 Windows XP

nak copy bleykan?
hehe..halal ea..(^_^)

 
Comment by iza
2010-03-14 13:08:34
Mozilla Firefox 2.0.0.13 Windows 98

huhu, sume nye mmg mengena n berguna la . . huhu thnx so much . .

 
Comment by ciktiha
2011-08-07 02:25:12
Google Chrome 12.0.742.122 Windows 7

assalamualaikum .. betul sgt2 ape yg dibgtahu tuh .. so , penting la utk saling memahami ..barulah semua nya berkekalan ..

 
Comment by Nyak Kajhu
2011-10-13 08:22:31
Google Chrome 14.0.835.202 Windows 7

Perkara penting untuk di ketahui, baik oleh laki laki mapun perempuan tentang fakta sebagaimana disebutkan pada buku “The Famale Brain” bahwa setiap manusia, awalnya terlahir ber-otak perempuan, bertranformasi menjadi otak laki laki setelah satu minggu kemudian.
bagi temen-temen yang mau baca buku ” The Famale Brain ” bisa di download disini disini http://goo.gl/bI4LO atau di http://talasiah.blogspot.com
terima kasih :-)

 
Comment by wany
2011-10-21 12:29:03
Google Chrome 14.0.835.202 Windows 7

Menarik .. 2-2 pon kena memahami baru la bertambah sayang :) Nak share kat blog boleh ?

 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> in your comment.

 

 

Text Link Ads

Get Reviewed At ReviewMe!

Moreniche

Add to Technorati Favorites

Arts & Entertainment Blogs - Blog Catalog Blog Directory
Arts Blogs - Blog Top Sites Arts blogs

    Internet Explorer is sucks for viewing this site. For the best viewed , please use the Firefox. It's safer and faster browsing experience.