Sambungan Internet Terpantas Di Dunia

Sigbritt Lothberg,75 tahun sangat bertuah apabila mencipta rekod bukan kerana wanita tertua melayari internet tetapi memiliki sambungan internet jalur lebar terpantas di dunia iaitu 40GBps. Sambungan internet ini sangat laju sehinggakan dia boleh melihat live streming High Defination TV/Video ( Full HD Streams) dengan jelas tanpa masalah. Kerja untuk muat turun filem video berdefinasi tinggi juga hanya memerlukan dua saat sahaja.

Tak silap hacker Malaysia mencatatkan kelajuan sambungan paling tinggi ialah STM64 iaitu bersamaan 10GBps menggunakan perkakasan dari Arkatel dan perantara medium fiber optik.

Kenapa Sigbritt begitu bertuah mempunyai sambungan sepantas itu? Ini kerana anak nya Peter Löthberg merupakan pakar dalam bidang rangkaian router yang kini bekerja sebagai pegawai di syarikat Cisco.

Apa yang membolehkan sambungan 40GBps itu dapat dicapai dialah teknik modulasi terbaru yang di cipta oleh Peter membolehkan data dihantar diantara dua router yang mempunyai jarak 2000 kilometer tanpa sebarang alat tambahan seperti pengulang gelombang atau sebagainya.Medium perantara yang digunakan ialah fiber optik dan menurutnya dalam teori tiada had jarak bagi teknik ini asalkan fiber yang digunakan tepat pada tempatnya.

Dengan terbuktinya sambungan 40GBps itu,Peter telah membuktikan yang kita buleh mendapatkan sambungan internet berkelajuan tinggi di mana-mana sahaja dengan kos yang murah.

Menurutnya lagi bahagian yang paling susah dalam projeknya ini ialah memasang perisian windows ke dalam komputer emaknya.

via: Sambungan Internet Paling Laju Ke-rumah 40GBps | The world’s fastest Internet connection

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

4 Comments »

Comment by Zairul
2009-03-16 22:16:08
Mozilla Firefox 3.0.6 Windows XP

“bahagian yang paling susah dalam projeknya ini ialah memasang perisian windows ke dalam komputer emaknya..”

LOL

Comment by mixterr
2009-03-16 22:36:22
Mozilla Firefox 3.0.7 Windows XP

itulah aku rase itu paling kacang.. ahaaha..

 
 
Comment by asraf
2009-03-18 17:52:54
Internet Explorer 7.0 Windows Vista

Maaf.. tumpang lalu & tanya..
Sambungan internet di Kota Damansara Selngor.. what’s the best option at the moment. Recently came back from Dublin, & discover tak banyak choice.. apart from the obvious Streamyx. Currently using Celcom 3G.. tapi line kekadang terlalu slow macam dial-up..
..
If no suggestion.. tak apa..

 
Comment by asraf
2009-03-19 09:46:53
Internet Explorer 7.0 Windows Vista

masih terkial-kial mencari saluran internet terbaik untuk kota damansara.. sekarang pakai celcom 3G.. dah slow macam dial up dah ni. cubaan seterusnya.. streamyx..

 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> in your comment.

 

 

Text Link Ads

Get Reviewed At ReviewMe!

Moreniche

Add to Technorati Favorites

Arts & Entertainment Blogs - Blog Catalog Blog Directory
Arts Blogs - Blog Top Sites Arts blogs

    Internet Explorer is sucks for viewing this site. For the best viewed , please use the Firefox. It's safer and faster browsing experience.